Home Biznis planovi Feasibility studija
PDF Štampa El. pošta
Feasibility (fizibiliti) studija se na srpski jezik prevodi kao studija izvodljivosti.

Feasibility ili studija izvodljivosti je dokument koji investitoru pomaže u donošenju investicione odluke tako što odgovara na pitanje da li je odredeni projekat tržišno i finansijski isplativ, i da li je organizaciono i tehnicki izvodljiv.

Izraz studija izvodljivosti obuhvata sve nivoe studija: od preliminarnih i prethodnih - pa sve do detaljnih i finalnih.

Izvodljivost, u smislu naziva ove vrste investicionog elaborata, podrazumeva fizicku (tehnicku) izvodljivost, finansijsku i ekonomsku izvodljivost, ali takode i opravdanost i racionalnost, i konacno smislenost realizacije neke investicione ideje.

Feasibility studija sastoji se od analize tržišta, tehnološko-tehnicke analize, lokacijske analize, organizacijske analize i analize ekonomsko-finansijskih pokazatelja. Na osnovu svih ovih podataka ocenjuje se isplativost i uspešnost, odnosno da li je prihvatljiva realizacija konkretnog investicionog  projekta.

Veliki investicioni projekti, narocito u zemljama u razvoju, najcešce su finansijski podržani od medunarodnih finansijskih institucija i/ili razvojnih banaka (lokalnih i medunarodnih). Za razliku od privatnih, ove banke pri odlucivanju, odnosno pri oceni projekata, pored finansijsko-tržišnih, znacajan ponder daju i nacionalnim parametrima vrednovanja. Studija izvodljivosti zbog toga posebnu pažnju posvecuje društvenim tj. nacionalnim aspektima vrednovanja projekata.

Agencija “Olimpija”  je osposobljena za izradu studija izvodljivosti (feasibility studija) za projekte razlicitih vrsta. U saradnji sa projektantima tehnološko-tehnickih aspekata projekta i na bazi projektantskih rešenja Agencija „Olimpija“ vrši izradu studija izvodljivosti (feasibility studija) svih nivoa - od preliminarnih i prethodnih pa sve do detaljnih i finalnih.

Komentare i pitanja u vezi (izrade) studija izvodljivosti (feasibility studija) možete slati na e-mail adresu:  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , kao i preko ostalih komunikacionih adresa Agencije.

Pitanje i odgovor ili pak komentar ce biti objavljeni na ovoj web-prezentaciji, i to na stranici: „Pitanja i odgovori“, ako vi to želite! 

Credite experto!!
 
 

Anketa

Uslovi za start-up kredite kod Fonda za razvoj u 2016. godini su:
 

Ko je Online

Imamo 36 gostiju na mreži

Partneri

Baner