Home Posao / Saradnja
Krediti za početnike (Start Up krediti) u 2013. godini PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07 mart 2013 00:00

Početkom 2013. godine, istovremenom sa objavljivanjem konkursa za redovne kredite, Fond za razvoj je objavio i konkurs za kredite za početnike u biznisu, takozvane „Start-Up“ kredite.

Konkurs za ove kredite je otvoren od 1. marta 2013. godine, sve do raspodele opredeljenih sredstava za ovu namenu. Sredstva se dodeljuju preko Fonda za razvoj Republike Srbije, a zehtevi se podnose  direktno (lično) Fondu za razvoj u Nišu ili filijalama Fonda. Očekuje se da se u ovu podsticajnu aktivnost uključi i Nacionalna agencije za regionalni razvoj odnosno regionalne razvojne agencije odnosno agencije za razvoj MSP.

O uslovima ovih kredita  - za pravna lica i za preduzetnike  - više detalja je dato na posebnim stranicama ove internet prezentacije. U nastavku dajemo opšti osvrt na uslove kredita u ovogodišnjoj raspodeli.

Ovaj program finansiranja početnika u biznisu odnosno lica koja započinju sopstveni posao započeo je pre nekoliko godina. Sredstva se odobravaju licima koja osnivaju sopstvena preduzeća (privredna društva, pravna lica) ili žele da posao obavljaju kao preduzetnici (u formi – radnji, agencija, biroa i slično).

Pravo na konkurisanje za ova sredstva imaju lica koja nameravaju da otovore privredno društvo ili preduzetničku radnju, ili su to već učinili, ali posle 1. januara  2012. godine. Takođe jedan od najvažnijih uslova je, takođe, da kandidat nikada ranije nije bio osnivač preduzeća ili radnje, i da nije stariji od 55 godina. Lica zaposlena u javnim preduzećima i državnim institucijama ne mogu biti korisnici ovih sredstava.

Povoljna novina je – visina kamatne stope! Kamatna stopa je smanjena na 2% odnosno 3,5% na godišnjem nivou (zavisno od načina obezbeđenja kredita). Ostali elementi kredita: rokovi vraćanja, period mirovanja (poček), pripisivanje kamate iosnovnom dugu u periodu mirovanja – nepromenjeni su u odnosu na prethodnu godinu.

Za potencijalne kandidate su prethodnih godina bile organizovane obuke za započinjanje samostalnog bavljenja biznisom. Ove obuke su organizovane u svim okruzima naše zemlje odnosno opštinama, i to u saradnji i organizaciji Nacionalne i regionalnih razvojnih agencija, a finansirane su od strane Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Očekuje se da tako bude i ove godine, o čemu će biti data pravovremena informacija na ovoj stranici.

Više detalja o uslovima kredita za početnike, kako za preduzetnike tako i za pravna lica – pogledajte na našim posebnim stranicama o „Start-Up“ kreditima. Takodje ovde se možete informisati o obukama koje Agencija „Olimpija“ sprovodi za početnike u biznisu.

 

Anketa

Uslovi za start-up kredite kod Fonda za razvoj u 2016. godini su:
 

Ko je Online

Imamo 63 gostiju na mreži

Partneri

Baner