Home Privredni indexi
PDF Štampa El. pošta

PRIVREDNI  POKAZATELJI  (INDEXI)

 


U staroj Grčkoj postojao je običaj da gradovi – polisi obustave međusobne sukobe i ratove i da omoguće viteško, mirnodopsko takmičenje u mnogim veštinama odnosno sportovima. Stari Grci su takmičenja uzdigli na najviši nivo društvenog života, i smatrali su da ona unapređuju, ne samo fizičke sposobnosti, već i plemenitost kod ljudi. Ta tradicija odnosno održavanja takmičenja t.j. igara je poznata kao OLIMPIJSKE IGRE, i preteča je i inspiracija obnovljenih modernih Olimpijskih igara ili Olimpijadi.

Privredni indexi
Naša Agencija nosi naziv po mitskom mestu održavanja Olimpijskih igara u antičko vreme – antičkoj odnosno grčkoj Olimpiji. U Olimpiji se takođe nalazi najveće helensko svetilište posvećeno bogu Zevsu, u čiju čast su se igre i održavale. I današnji ostaci tog drevnog hrama su impresivni, baš i kao ljubav i poštovanje starih Grka prema filozofiji, nauci, politici, pozorištu, muzici i takmičenjima odnosno igrama.

Osnovna delatnost  Agencije „Olimpija“ je pružanje ekonomskih i srodnih usluga privrednim subjektima u Srbiji, i uopšte na Balkanu. Agencija „Olimpija“ prati i analizira rad privrednih subjekata, i pravi analize njihovog poslovanja. Ove analize se odnose na pojedinačna preduzeća i preduzetnike, ali i na privrede određenih teritorijalnih jedinica, i privredne grane i sektore.

Inspirisana helenskom tradicijom Olimpijskih igara i takmičenjem, Agencija „Olimpija“ prati i analizira i tržišnu utakmicu, ako i postignute rezultate - svojevrsno takmičenje privrednih subjekata! Ovo takmičenje i borba se, za razliku od periodičnog održavanja Olimpijskih igara, odvija neprekidno, iz dana u dan, iz meseca u mesec, i iz godine u godinu!

Kao rezultat tih analiza Agencija „Olimpija“ sačinjava rang liste privrednih subjekata po raznim kriterijumima, a koji pre svega pokazuju uspešnost, veličinu i aktivnosti preduzeća (privredni pokazatelji, privredni indexi). Ove analize i rang liste se utvrđuju na osnovu godišnjih finansijskih izveštaja.

Rangiranje preduzeća  se vrši po različitim kriterijumima, a najčešći kriterijumi za rangiranje su sledeći:

 

 • prihodi
 • vrednost imovine
 • kapital
 • broj radnika
 • dobit/gubitak u poslovanju
 • zaduženost
 • pokazatelji aktivnosti
 • i ostali ekonomski indikatori.
Rangiranje se vrši po teritorijalnom i granskom principu, i to za:
 • opštine
 • upravne okruge
 • privredne grane i sektore
Pored analiza i utvrđenih rang lista po navedenim kriterijumima, Agencija ”Olimpija” vrši i uporednu, komparativnu analizu ostvarenih rezultata privrede i preduzeća između pojedinih teritorijalnih celina i grana. Upoređuju se ostvareni rezultati privrednih subjekata iz dve ili više opština. Upoređuju se rezultati pojedinačnih preduzeća sa ukupnim rezultatima za opštinu ili okrug,  ili se upoređuju sa prosekom Republike. Na kraju vrši se analiza i komparacija reziltata koje neko preduzeće ostvaruje, sa rezultatima poslovanja ostalih preduzeća iz iste privredne grane ili sektora, što je od velike vrednosti za određivanje pozicioniranosti preduzeća.

 


Takođe, formirani su serije podataka i pokazatelja za višegodišnji period, tako da su omogućeni uvidi u dinamiku poslovanja, kako pojedinačnih preduzeća, tako i privrednih grana i celokupne privrede neke teritorijalne jedinice, npr. opštine ili okruga.

Agencija na ovoj internet stranici objavljuje izvode iz celovitih studija i analiza, u kojim se daju rezultati poslovanja za izabranu teritoriju. Takođe su dati rezultati samo po pojedinim parametrima, i po njima dobijene rang liste.

Agencija “Olimpija”  može iste i druge analize, sa velikim brojem pokazatelja, da ponudi za sve opštine, okruge i privredne grane u Republici Srbiji. Ove zbirne i pojedinačne analize mogu biti korisne za investitore, poslovne partnere, banke, ali i opštinske uprave i razvojne agencije pri lokalnim samoupravama i okruzima, radi donošenja svojih poslovnih odluka i razvojnih planova.

Agencija “Olimpija” je ovladala metodologijom praćenja poslovanja privrede po navedenim kriterijumima i na navedenim nivoima, tako da je spremna da bude servis za privredne analize – opštinama, okruzima, privrednim udruženjima odnosno granskim asocijacijama!!!  

Credite experto!!

 

 

Anketa

Uslovi za start-up kredite kod Fonda za razvoj u 2016. godini su:
 

Ko je Online

Imamo 28 gostiju na mreži

Partneri

Baner