BIZNIS PLANOVI

Poslovni plan - biznis plan

Sistematično i detaljno planiramo prihode i rashode koji se odnose na Vaš poslovni poduhvat, i putem niza ekonomskih pokazatelja sagledavamo i ocenjujemo njegovu rentabilnost.

Poslovni planovi

Biznis plan predstavlja dokument u kojem su detaljno prikazani operativni i finansijski aspekti neke poslovne ideje, projekta, budućeg ili postojećeg preduzeća odnosno privrednog subjekta.

Izrada biznis plana je razvojni proces testiranja početne poslovne ideje, ocene njenih realnih poslovnih šansi u tržišnom okruženju, projekcije realizacije i načina ostvarenja.

Obradom ideje kroz biznis plan se dokazuje njena opravdanost, sagledavaju sve faze poslovanja kao i mogući nedostaci i rizici koje poduhvat može da nosi. U njemu su postavljeni ciljevi, analizirane osnovne slabosti i najznačajnije prednosti planiranih aktivnosti i u skladu sa tim utvrdena osnovna strategija njegovog sprovođenja. On se ne odnosi na redovno poslovanje preduzeća, već na savim konkretnu operaciju tj. investicioni projekat. Biznis plan je zapravo okvir za osmišljavanje i adekvatno povezivanje poslovnih ciljeva, principa i kriterijuma, odnosno politike, pravaca i metoda poslovne strategije, i na osnovu toga, programiranje aktivnosti za kljucne funkcije, kao što su: marketing, proizvodnja, nabavka, istraživanjei razvoj, finansije, kadrovi i sl.

Biznis plan služi za: proveru poslovne ideje i poslovnih mogućnosti, dobijanje saglasnosti za određene poduhvate, pripremanje dokumentacije za investitore i preduzeće, kao vodič za kasnije poslovanje.

U preduzećima razvijenih zemalja biznis plan se sastavlja za svaku poslovnu ideju bez obzira da li ona zahteva finansijska ulaganja ili ne. Na našim prostorima, biznis plan se najčešće priprema kada se traži kredit od banaka ili drugih finansijskih organizacija.
Biznis plan se pravi za period od jedne do pet godina i treba ga razlikovati od Studije opravdanosti koja je dugoročna i odnosi se na ceo period eksploatacije nameravanog poduhvata.
Biznis plan je namenjen kako preduzetniku da vidi da li mu se planirana akcija isplati, ali i finansijerima da provere i procene koliki je rizik ulaganja u određeni poslovni poduhvat.
Biznis plan se radi kada: preduzeće traži spoljne partnere za dokapitalizaciju (akcionari, investitori) jer nema dovoljno finansijskih sredstava, kad preduzeće pristupa reorganizaciji, kad preduzeće ne može da isfinansira određeni posao, kod ulaganja u novi pogon ili rekonstrukciju istog, u kom slučaju se uobičajeno traži kredit.

Kontaktirajte nas!

Imate li pitanje ili zahtev? Pozovite nas ili nam pišite.

Pozovite nas +381 (0)31 500 300

Adresa

Nikole Pašića 38b/I, Užice 31000, Srbija +381(0) 31 516 755 +381(0) 65 3516 759

Filijala

Cara Lazara 78, Kraljevo 36000, Srbija +381(0) 65 3516 758 +381(0) 64 0036 005

    Vaše ime i prezime
    Vaš email
    Naslov
    Vaša poruka