BIZNIS PLANOVI

Studije izvodljivosti - Feasibility studije

Kroz prethodnu i studiju izvodljivosti (feasibility studiju) ispitujemo mogućnosti i opravdanost da se realizuju najznačajnije kapitalne investicije od šireg društvenog značaja.

Feasibility studija se prevodi kao studija izvodljivosti

Feasibility ili studija izvodljivosti je dokument koji investitoru pomaže u donošenju investicione odluke tako što odgovara na pitanje da li je odredeni projekat tržišno i finansijski isplativ, i da li je organizaciono i tehnicki izvodljiv.

Izraz studija izvodljivosti obuhvata sve nivoe studija: od preliminarnih i prethodnih – pa sve do detaljnih i finalnih.

Izvodljivost, u smislu naziva ove vrste investicionog elaborata, podrazumeva fizicku (tehnicku) izvodljivost, finansijsku i ekonomsku izvodljivost, ali takode i opravdanost i racionalnost, i konacno smislenost realizacije neke investicione ideje.

Feasibility studija sastoji se od analize tržišta, tehnološko-tehnicke analize, lokacijske analize, organizacijske analize i analize ekonomsko-finansijskih pokazatelja. Na osnovu svih ovih podataka ocenjuje se isplativost i uspešnost, odnosno da li je prihvatljiva realizacija konkretnog investicionog  projekta.

Veliki investicioni projekti

 

Narocito u zemljama u razvoju, najcešce su finansijski podržani od medunarodnih finansijskih institucija i/ili razvojnih banaka (lokalnih i medunarodnih). Za razliku od privatnih, ove banke pri odlucivanju, odnosno pri oceni projekata, pored finansijsko-tržišnih, znacajan ponder daju i nacionalnim parametrima vrednovanja. Studija izvodljivosti zbog toga posebnu pažnju posvecuje društvenim tj. nacionalnim aspektima vrednovanja projekata.

Agencija “Olimpija”  je osposobljena za izradu studija izvodljivosti (feasibility studija) za projekte razlicitih vrsta. U saradnji sa projektantima tehnološko-tehnickih aspekata projekta i na bazi projektantskih rešenja Agencija „Olimpija“ vrši izradu studija izvodljivosti (feasibility studija) svih nivoa – od preliminarnih i prethodnih pa sve do detaljnih i finalnih.
Komentare i pitanja u vezi (izrade) studija izvodljivosti (feasibility studija) možete slati na e-mail adresu:  plan@olimpija.rs, kao i preko ostalih komunikacionih adresa Agencije.
Pitanje i odgovor ili pak komentar ce biti objavljeni na ovoj web-prezentaciji, i to na stranici: „Pitanja i odgovori“, ako vi to želite!

Kontaktirajte nas!

Imate li pitanje ili zahtev? Pozovite nas ili nam pišite.

Pozovite nas +381 (0)31 500 300

Adresa

Nikole Pašića 38b/I, Užice 31000, Srbija +381(0) 31 516 755 +381(0) 65 3516 759

Filijala

Cara Lazara 78, Kraljevo 36000, Srbija +381(0) 65 3516 758 +381(0) 64 0036 005

    Vaše ime i prezime
    Vaš email
    Naslov
    Vaša poruka