UPPR i Plan reorganizacije

Plan reorganizacije

Plan reorganizacije se sačinjava u pisanoj formi i on mora imati propisan sadržaj koji, pored ostalog, uključuje obavezni popis mera i sredstava za njegovu realizaciju, listu poverilaca i njihovu podelu na klase, finansijske projekcije poslovanja i druge neophodne elemente.

Plan reorganizacije je mera sprečavanja bankrotstva

Plan reorganizacije mogu podneti stečajni dužnik, stečajni upravnik, razlučni poverioci sa najmanje 30% obezbeđenih potraživanja u odnosu na ukupna, stečajni poverioci koji imaju namanje 30% neobezbeđenih potraživanja u odnosu na ukupna, kao i lica koja su vlasnici najmanje 30% kapitala stečajnog dužnika.
U praksi, stečajni dužnik je najčešći podnosilac plana.
Pošto poverioci na prvom stečajnom ročištu prihvate procenu stečajnog upravnika o postojanju mogućnosti reorganizacije, stiču se neophodni uslovi za pristupanje izradi Plana.
Plan reorganizacije se sačinjava u pisanoj formi i on mora imati propisan sadržaj koji pored ostalog uključuje obavezni popis mera i sredstava za njegovu realizaciju, listu poverilaca i njihovu podelu na klase, finansijske projekcije poslovanja i druge neophodne elemente.
Rok sprovođenja Plana ne može biti duži od 5 godina.
Predloženi plan reorganizacije se smatra usvojenim ukoliko ga na posebnom ročištu prihvate sve klase poverilaca, a smatra se usvojenim u jednoj klasi ako za njega glasaju poverioci koji imaju običnu većinu potraživanja u toj klasi.
Usvajanjem Plana reorganizacije, stečajni postupak se obustavlja, a sva prava i obaveze poverilaca se definišu isključivo prema njegovim odredbama. Drugim rečima, usvojeni Plan reorganizacije postaje izvršna isprava i smatra se novim ugovorom za izmirenje potraživanja, a njegovim izvršenjem prestaju potraživanja poverilaca utvrđena tim Planom.

Kontaktirajte nas!

Imate li pitanje ili zahtev? Pozovite nas ili nam pišite.

Pozovite nas +381 (0)31 500 300

Adresa

Nikole Pašića 38b/I, Užice 31000, Srbija +381(0) 31 516 755 +381(0) 65 3516 759

Filijala

Cara Lazara 78, Kraljevo 36000, Srbija +381(0) 65 3516 758 +381(0) 64 0036 005

    Vaše ime i prezime
    Vaš email
    Naslov
    Vaša poruka